Sunday, April 12, 2015

Техника Пирографија







Пирографија или пирогравура ( из грчког језика у значењу „ватра“ и „писање" ) је уметничка техника украшавања дрвета или коже као и других материјала помоћу врелих предмата као што је нпр. жарач где се употребљава највише светло дрво као буква,липа или храст помоћу специјалних врхова одређених различитим температурама, где се могу добити разни ефекти и тумачења светлости и сенки.
Пирографија је изгубљена  код народа и сматра се да је као народна уметност, тако и позната у школама или од стране разних удружења,
појединаца који се баве техником осликавања и украшавања дрвених поворшина, спаљивањем.
Није нарочито забележено време када се ова техника у историји појављује али се бележи да је она врло старог порекла и да је у употреби заједно са најстаријим уметничким техникама. У Србији сматра се да је настала још у време Немањића.
Пирографија као традиција и уметност  заступљена  у многим европским земљама, Русији, Аустралији,  Америци, Аргентини као и остатка Јужне Америке.
Од 1997 године дизајн часописи су основали јединствени форум посвећен пирографији, широм  света. Тако је и формиран „МУЗЕЈ ПИРОГРАФСКИХ УМЕТНОСТИ“. Оснивач је уметник  Катхлен М. Менендез Гарви. Музеј пирографских уметности створен је као јединствени култни ресурс, да одведе уметнике који раде пирографом, стручњаке, познаваоце и колекционаре.
У марту 1998.године формирана је Међународна асоцијација Пирографа извођача ( ИАПА ) где су домаћини на форуму спојили Музеј Пирографских Уметности са ИАПА и основали представништво у Аустралији.

линк:http://acronymsandslang.com/definition/2513597/IAPA-meaning.html



Толико за сада, велики поздрав.
Пирографија на дрвету
Пирографија на кожи