Sunday, May 28, 2017

Че Гевара-Če Gevara-Che Guevara

Добар дан, свима. Желим да вам прикажем мој нови рад у пиографији, колико пирографија има широке могућности рада. Сем дрвета, пиографија може да се ради и на кожи (као што сам и ја вама ту приказао и пластици).
Ускоро ће те видети како изгледа потпуни завршетак овог рада, када буде потртрет Чегеваре пришијен за кожни прслук.
Кратка биографија Чегеваре, да се посетимо:

Ернесто Гевара де ла Серна, познатији као Че Гевара или само Че jе био је марксистички револуционар, кубански герилски вођа и теоретичар, лекар, дипломата и писац.

Гевара је представљао једну од кључних личности у револуцији Фидела Кастра на Куби (1956–1959), као члан покрета „26. јул“. Након победе револуције, неколико година је био активан у промоцији револуције друштва, путујући по свету као дипломата Кубе, а затим се лично ангажовао у покретима за ослобођење од диктаторских режима путем герилске борбе, најпре у Конгу, за време владавине Моиза Чомбеа, а потом у Боливији. У Боливији, спрегом Америчке обавештајне агенције и боливијске војске, Гевара је најпре ухваћен, а одмах сутрадан убијен. Његов лик, као борца за ослобођење и жртве империјализма, и данас, неколико деценија после његове смрти, представља један од главних симбола и икона друштвене и политичке револуције широм света. Као строг војсковођа, и потпуно посвећен свом револуционарном циљу са огромним моралним ауторитетом над својим трупама,[4] он је остао контроверзна личност од велике историјске важности.

Часопис „Тајм“ прогласио је Гевару једним од 20 највећих светских икона и хероја у оквиру 100 најутицајнијих људи света 20. века,
a чувену фотографију Геваре , коју је начинио Алберто „Корда“ Дијаз, Академија уметности у Мериленду прогласила је „најпознатијом фотографијом на свету и симболом двадесетог века“.] Ернесто Гевара де ла Серна је рођен у добростојећој породици шпанско-ирског порекла. Његов отац, Ернесто Рафаел Гевара Линч, потиче из шпанско-ирске породице (мајка му је била Иркиња) је био архитекта по струци, и припадао је аргентинској олигархији. Његова мајка, Селија де ла Серна, била је шпанског порекла.[8] Ернесто је био најстарији од петоро деце. Две године после рођења установљено је да Ернесто болује од астме; лечење није помогло, те су родитељи одлучили да се из влажног Буенос Ајреса преселе у Кордобу, у варош Алта Грасија, у унутрашњости земље. Иако је патио од напада астме, који су касније чак и драстично утицали на његов живот, Ернесто се истакао као спортиста, често пливајући, играјући фудбал, голф и рагби.