Sunday, May 28, 2017

Че Гевара-Če Gevara-Che Guevara

Добар дан, свима. Желим да вам прикажем мој нови рад у пиографији, колико пирографија има широке могућности рада. Сем дрвета, пиографија може да се ради и на кожи (као што сам и ја вама ту приказао и пластици).
Ускоро ће те видети како изгледа потпуни завршетак овог рада, када буде потртрет Чегеваре пришијен за кожни прслук.
Кратка биографија Чегеваре, да се посетимо:

Ернесто Гевара де ла Серна, познатији као Че Гевара или само Че jе био је марксистички револуционар, кубански герилски вођа и теоретичар, лекар, дипломата и писац.

Гевара је представљао једну од кључних личности у револуцији Фидела Кастра на Куби (1956–1959), као члан покрета „26. јул“. Након победе револуције, неколико година је био активан у промоцији револуције друштва, путујући по свету као дипломата Кубе, а затим се лично ангажовао у покретима за ослобођење од диктаторских режима путем герилске борбе, најпре у Конгу, за време владавине Моиза Чомбеа, а потом у Боливији. У Боливији, спрегом Америчке обавештајне агенције и боливијске војске, Гевара је најпре ухваћен, а одмах сутрадан убијен. Његов лик, као борца за ослобођење и жртве империјализма, и данас, неколико деценија после његове смрти, представља један од главних симбола и икона друштвене и политичке револуције широм света. Као строг војсковођа, и потпуно посвећен свом револуционарном циљу са огромним моралним ауторитетом над својим трупама,[4] он је остао контроверзна личност од велике историјске важности.

Часопис „Тајм“ прогласио је Гевару једним од 20 највећих светских икона и хероја у оквиру 100 најутицајнијих људи света 20. века,
a чувену фотографију Геваре , коју је начинио Алберто „Корда“ Дијаз, Академија уметности у Мериленду прогласила је „најпознатијом фотографијом на свету и симболом двадесетог века“.] Ернесто Гевара де ла Серна је рођен у добростојећој породици шпанско-ирског порекла. Његов отац, Ернесто Рафаел Гевара Линч, потиче из шпанско-ирске породице (мајка му је била Иркиња) је био архитекта по струци, и припадао је аргентинској олигархији. Његова мајка, Селија де ла Серна, била је шпанског порекла.[8] Ернесто је био најстарији од петоро деце. Две године после рођења установљено је да Ернесто болује од астме; лечење није помогло, те су родитељи одлучили да се из влажног Буенос Ајреса преселе у Кордобу, у варош Алта Грасија, у унутрашњости земље. Иако је патио од напада астме, који су касније чак и драстично утицали на његов живот, Ернесто се истакао као спортиста, често пливајући, играјући фудбал, голф и рагби.

Tuesday, May 9, 2017

Moj novi rad, ram za ikonu-piografija Ikona Preteča Sveti Jovan Krstitelja

 Dobar dan, prijatelji moji. Danas vam pokazujem moj novi rad, ram za ikonu u piografiji.
Ram sam radio mesec dana u jasenovom drvetu.
Sklapanje rama kao i njegova stolarska obrada, koja ima vidnih grešaka ne znam, pravedno, da vam kažem čije je to delo.
Što se same ikone tiče njen naziv je: Ikona preteče Svetog Jovana Krstitelja, koju je radila porodica Maksimović iz Beograda 09.12.1998 godine za jedan Mali Hristov Hram.
Imao sam čast da takva ikona kroči u moj dom, da celivam ovako prelepu čudotvornu ikonu Preteče Svetog Jovana Krstitelja.
Jedino što znam od vlasnika ove ikone da je ikonu radilo troje ljudi. Na izradi ove ikone bilo im je potrebno oko godinu dana.
Sam rad govori sve, svako dalje pisanje slova ikakvih je suvišino s moje strane.


 Danas smo ovako prelepu ikonu postavili u njen novi ram.
Hvala svima koji ste imali strplenja, da počitate ovo malo mojih slova o istoriji ikone kao i viđenja mog rada, rama u pirografiji.