Sunday, May 24, 2015

Panorama Petrovaradinske tvrđave

Dimenzije gravure: 30cm X 69cm.
Autor:Darko Rakić
Ako ste zainteresovani možete kupiti ovu gravuru u staklu ili zakazati.

.

Saturday, May 23, 2015

Гравура у стаклу ( ручни рад - панорама Петроварадинске тврђаве )





Петроварадинска тврђава се налази у Новом Саду, у аутономној покрајни Војводини, Србија, на петроварадинској стени у месту Петроварадин на десној обали Дунава. На месту претходне средњовековне грађевине, садашњу тврђаву је изградила Аустрија у периоду од 1692. до 1780. године због сталне опасности од Турака и близине границе са Османским царством.

Због своје величине и доминантности назива се и Гибралтар на Дунаву.

Рад сам радио  на стаклу ( ручна гравура ). Тако да ми остало још, завршити неке детаље, урамити и поставити расвету у рам, како би гравура сијала.
Димензије гравуре: 30цм X 69цм.
Аутор:Дарко Ракић
Тако, драги пријатељи ако сте заинтересовани можете купити ову гравуру или заказати по вашој жељи, гравуру у стаклу.


   

Monday, May 18, 2015

Рам за огледало у дуборезу



 Добар дан, драги пријатељи. Данас желим да са вама поделим један мој нови рад, који сам урадио ручно у дуборезу за мој дом.

Сваки детаљ што видите на раму, прво сам нацртао на папиру, па онда све то то пренео на дрвени рам од буковог дрвета.

Рам је дименизија: 59цм X 80цм, дебљина дрвета 2цм.
Вероватно се питате, колико човеку који се бави овим пословим је потребно времена да се уради овакав рам или нешто слично у дуборезу.

Све зависи, да ккажем от бордура, које желите и такође врсте дрвета на којем се ради дубоерз.

Ја сам мој рам радио око 2 масаца, не баш сваки дан по 6-7 сати, нараво да сам правио паузе, никуда ниса журио, труд и рад се види на самом раму.

Ако желите нешто слично за ваш дом, пишите, ту сам
да урадим по вашим жељама, избору нешто у доборезу.
Толико од мене за данас.

Велики поздрав.



Monday, May 4, 2015

Алат за пирографију - Инструменты для пирография - Tools for pyrography

Добар дан, драги пријатељи и љубитељи пирографије.






Ево данас сам решио да, помогнем људима који су заинтересовани да науче и да се баве пирографијом, како могу доћи до свог алата за пирографију.

Овде ћу вам поставити неколико интернет страница, које можете посетити и преко којих можете наручити, купити, све что је веззано за пирографију.

Прво да кренем од Србије, пошто и ја сам живим у Србији. За љубитеље пирографије који живе у Србији, ево неколико телефонских бројева људи који праве апарате-пирографе.
Цене ће те сами сазнати контактирајући те људе.

Што се тиче лемилица, не бих вам препоручио, јер продавци обично у продавницама, кажу како је лемилица за лемлење пирограф, да је то, то, међутим, само желе да продају, а ви када дођете кући схватите д се беспотребно дали паре.






-Петар     
е-маил:petar63@hotmail.com            













-Човек који израђује пирографе а живи у Лесковцу.
 Контакт телефон:062/966-30-05

Миле Илијевски
Е-маил: uxole@yahoo.com
Телефон:063/8-757-619






Dimenzije uređaja: 320x200x100mm
Dimenzije drške:150x30x20mm (bakelitni držač otporan na visoke temperature)
Radni napon:220V/AC
Radna temperatura: od 0~800°C - podesivo

42243 Maruševec
Županija
Varaždinska











Што се тиче иностраних интернет продавница, имате их много, моја препорука ако већ нарулујете пирограф из иностранства и ако плачате све трошкове, да ипак купити нови, јер имате гаранцију на апарат-пирограф који купите, тако да вам је сервис загарантован и бар знате у шта сте уложили свој новац.

Такође на иностраним сајтовима можете наручити и нешто од књига, шаблона, много тога што може бити корисно за почетнике, како да крену с радом правилно од самог старта.
Ако вам траже плачање путем PayPal система, а ви га немате, на  PayPal систем се може регистровати и с моје странице (горе на десној страни ове странице изнад моје фотографије имате приступ-регустрицају на PayPal систем из вашег дома).

Ево неколико сајтова:
(копирајте сваки од ових линкова како би отворили интернет странице и упознали са ценама и свим осталим).

https://www.razertip.com

http://www.sawdustconnection.com/Pyrography-Woodburning-Tools-Pens.htm

http://www.axminster.co.uk/woodturning-crafts/pyrography

https://plus.google.com/+SteveWright-sunlion/posts/Aktk5pYLAkE

http://www.carbatec.com.au/pyrography-pens_c230

http://www.nibsburner.com/

http://store.razertip.com/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=razer&Product_Code=RK50

http://www.worldstandards.eu/electricity/plug-voltage-by-country/


Ако вас још шта занима ви пишите, ту сам да сваком помогнем.
 Велики поздрав.




Saturday, May 2, 2015

Свети првомученик архиђакон Стефан

  Добар дан свима. Икону сам радио на фурнираној иверици од букве. Икона је димензија 35цм X 45цм. Рађена је у техниц која се зове пирографија.
Техника као техника је веома интересента, као што сами можете видети, а такође је дуготрајна. Дрво, односно фурнирану иверицу сам по по завршетку мог рада, заштитио са лаком за дрво.
Ако желите да наручите или закажите икону по својој жељи или каки други рад у пирографији, дуборезу или да вам урадим гравуру у стаклу, јавите се.

Такође и нечто речи о Светом првомученику архиђакону Стефану:

Православна Црква, другог дана по Божићу, слави га 27. децембра по црквеном, а 9.јануара по грегоријанском календару, молитвено се сећа Светог првомученика  архиђакона Стефана. Стефан је био Јеврејин, и то припадник оног дела јеврејског народа који су живели у грчким областима и говорили грчким језиком. Био је у сродству са апостолом Павлом, који у време Стефановог мучеништва још увек није спознао истину Христовог учења.
Страдање светог Стефана збило се годину дана после силаска Духа Светога на апостоле, односно исте године када се Господ Исус Христос вазнео на небo. Свети Стефан је први хришћанин који је страдао за Господа и зато се назива Првомучеником. Његово мучеништво потресно је описано је на страницама Светог Писма Новог Завета.
Свети Стефан се назива Архиђаконом, јер је био први од седам ђакона које су свети апостоли поставили на службу око помагања сиротињи у Јерусалиму.
Последњеречи светог архиђакона Стефана су биле: „Господе, не урачунај им грех овај".
Самим пример мучеништва и безпоговорног страдања, архиђакон Стефан је дао и, дан данас, даје пример свим хришћанима. Његов пример најбоље објашњава речи да је „крв мученика семе Цркве".
Мошти светог првомученика Стефана су пронађене близу Јерусалима 415. године Господње.   

Friday, May 1, 2015

Света блажена Матрона Московска

Добар дан драги пријатељи. Ево данас сам одлучио да вам покажем још један мој рад у пирографији.
Што се може видети и по самој икони коју сам урадио.

Нешто речи о животу Свете блажене Матроне Московске.

Света блажена Матрона (Матрона Димитријевна Никонова) рођена је 1881. године у селу Себино (Туљска губернија), на двадесетак километара од чувеног Куликовог поља. Њени родитељи, Димитрије и Наталија, били су веома побожни, вредни и поштени људи. У сиромашној сеоској породици било је већ троје деце (Иван, Михаило и Марија) тако да је четврто дете представљало велики терет. Зато су родитељи размишљали да је по рођењу дају у сиротиште добротвора кнеза Голицина. Али мајка мале Матроне усни чудан сан: бела птица са људским ликом, затворених очију спусти јој се на руку. Богобојажљива жена прими то као небеско знамење и реши да дете остане у породици. Дете је рођено слепо.
Матрона није била само слепа, она је рођена потпуно без очију! Очне дупље су јој биле затворене очним капцима.
Деца су је задиркивала, ругала јој се, гурала је у јаму да виде како ће се јадна извући. Зато је веома рано престала да се игра са децом, проводећи скоро читаво време у кући. Већ са седам-осам година код ње се открио дар исцељивања и прозорљивости. Кућа њених родитеља била је близу Цркве Успења Пресвете Богородице, лепог храма, јединог за десетак околних села. Благочестиви родитељи су веома често посећивали богослужења водећи увек Матрону са собом. Кад је поодрасла, почела је сама да одлази у храм, па је убрзо научила молитве. Када би се њеној мајци омакло из сажаљења „моје јадно несрећно дете", она би одвратила са чуђењем: „Зашто сам ја несрећна? То су Миша и Вања несрећни".
Од раног детињства Бог је обдарио Матрону даром прозорљивости и исцељивања. Она је предвиђала несреће и упозоравала људе. Од њене молитве људи су постајали здрави и добијали утеху у невољама. Почели су да долазе болесници и други невољници из удаљених места. Желећи да се захвале девојчици, остављали су родитељима намирнице и поклоне. Тако је то нежељено дете постало хранитељ породице.
Још у младости Матрона је предсказала револуцију: „Пљачкаће, рушиће храмове, све од реда ти". Нека спахиница је непосредно пре револуције купила у Себину кућу и дошла код Матроне да јој каже како је наумила да подигне звонару. Матрона јој на то рече: „Ништа од тога неће бити". Тако се и десило.
Матрона је, у првом реду, помагала заједничком молитвом. Прелазак у Москву био је донекле изнуђен, јер су њена браћа постала партијски активисти и долазак побожних људи у њихову кућу није им био по вољи, а могао је да има и нежељене последице. Тако је Блажена Матрона 1925. године напустила родни дом и преселила се у Москву коју је веома волела и називала је „светим градом и срцем Русије". 
Најдуже је боравила (1942-1949.) на Арбату.
Последње станиште на овој земљи Матронушка је имала у улици Курганској број 23. у Подмосковљу. Као да је, осећајући велику изнемоглост, желела да се бар мало склони од људи. Међутим, и овде су у великом броју долазили к њој невољници и несрећници. Пред само упокојење Блажена матушка, већ потпуно изнемогла, замоли да се ограничи број људи које је дневно примала.
Блажена матушка Матрона упокојила се у Господу 2. маја 1952. године. Сахрањена је 4. маја, по њеној жељи, на Даниловском гробљу, крај цркве „да би могла да слуша службе Божије". Блажена Матрона је предсказала: „После моје смрти мало ће људи долазити на мој гроб, само најближи. А кад они умру, мој гроб ће остати сасвим запуштен. Али проћи ће године, сазнаће људи за мене и поћи ће овамо да моле за помоћ. И ја ћу свима помагати, јер ћу их све чути". И још је пред смрт рекла: „Долазите к мени и причајте ми као да сам жива, а ја ћу Бога молити да ваше молбе буду услишене. Све вас, који ми се обраћате тражећи помоћ, ја ћу после ваше смрти горе дочекивати".
Прође тридесетак година и њена хумка на Даниловском гробљу постаде једно од светих места православне Москве и Русије. Сада за Матрону знају десетине хиљада православних људи. „Матронушка" - нежно је зову, а она, као и за живота, помаже људима.